Dom Matki i Dziecka w Gnieźnie

Dom Matki i  Dziecka Caritas Archidiecezji Gnieźnieńskiej
62-200 Gniezno, Os. Orła Białego 20
tel. 061/425-57-86 (Biuro DMD) fax. 061/425-57-86

Godz. urzędowania biura: 10.oo - 15.oo (od pon. do pt.).
Dom funkcjonuje całodobowo.

e-mail: dmd.gniezno@caritas.gniezno.pl

CHARAKTERYSTYKA OGÓLNA:

Dom Matki i Dziecka CAG powstał z inicjatywy Barbary Piaseckiej- Johnson, której fundacja sfinansowała budowę Domu Matki Samotnej.
      Dom Matki i Dziecka Caritas Archidiecezji Gnieźnieńskiej w Gnieźnie  od dnia 1 stycznia 2013 roku funkcjonuje na zasadach domu samotnej matki, gdzie znajduje się w nim miejsce dla 25 osób. Do Ośrodka przyjmowani są samotni rodzice z dziećmi oraz kobiety oczekujące dziecka, którzy z różnych przyczyn nie mogli pozostać w dotychczasowym miejscu zamieszkania. Do placówki przyjmowane są przede wszystkim osoby, które doświadczyły przemocy domowej i ubóstwa, straciły dach nad głową. Celem działalności placówki jest zapewnienie im całodobowego schronienia i wyżywienia, a także pomoc w uregulowaniu spraw socjalno-bytowych i prawnych oraz wsparcie specjalistyczne i duchowe. W trakcie pobytu podejmowana jest praca terapeutyczna z matkami i dziećmi.
Wszelkie działania Domu, w tym działania wychowawcze i wspierające, opierają się na zasadach chrześcijańskich i mają na celu przygotowanie przebywających tu osób do samodzielnego życia po opuszczeniu placówki.
Jeżeli potrzebujesz naszej pomocy zwróć się do pracownika ośrodka pomocy społecznej lub skontaktuj się z nami osobiście.
Jeżeli chcesz pomóc naszym podopiecznym, możesz przekazać akcesoria i środki do pielęgnacji dzieci, odzież, zabawki czy słodycze.  Możesz również wspomóc finansowo samotne matki i ich dzieci wpłacając pieniądze na konto: BGŻ S.A. 85203000451110000002789750 z dopiskiem: Dom Matki i Dziecka

ZASADY PRZYJĘĆ DO DOMU MATKI I DZIECKA

Do Domu Matki i Dziecka na czas określony (do 12 miesięcy) kierowane mogą być:
- pełnoletnie matki z dziećmi, które znalazły się w trudnej sytuacji życiowej,
- pełnoletnie kobiety w ciąży.
Warunkiem przyjęcia jest wystawienie skierowania przez właściwy Ośrodek Pomocy Społecznej, z którym zostaje zawarta odpowienia umowa lub na prośbę innych instytucji, po uprzednim zawarciu umowy z OPS. W sytuacji nagłej, wymagającej natychmiastowej interwencji, rodzic z dziećmi lub kobieta w ciąży mogą być przyjmowani na własną prośbę, bez wcześniejszego ustalenia terminu przyjęcia.

UWAGA:
Do Domu Matki i Dziecka nie są przyjmowane osoby chore psychicznie oraz uzależnione od narkotyków lub alkoholu. Możliwe jest przyjęcie osoby uzależnionej lecz tylko po ukończonej terapii.
Warunkiem pobytu w Domu Matki i Dziecka jest stosowanie się do regulaminu placówki.

MISJA DMD CAG:

Kierując się wartościami chrześcijańskimi wspieramy rodzinę w sytuacji kryzysowej, wynikającej z samotnego macierzyństwa, przemocy w rodzinie. Jako element systemu pomocy rodzinie – zwłaszcza na szczeblu lokalnym – wspomagamy indywidualny rozwój i towarzyszymy w zdobywaniu doświadczeń adekwatnych do potrzeb i możliwości przebywających u nas kobiet i dzieci. Pomagając im, w naszej placówce dążymy do rozwoju i doskonalenia zarówno każdego pracownika, jak i całego zespołu.

Dom powstał w celu:
· ratowania życia dzieci nienarodzonych - poprzez udzielenie pomocy i opieki ich matkom,
· wsparcia ofiar przemocy w rodzinie,
· ratowania matek i dzieci w sytuacji kryzysowej (utrata mieszkania na skutek eksmisji, pożaru itp.),
· organizowania pomocy bezdomnym kobietom z dziećmi,
· odbudowy więzi rodzinnych,
· opieki nad dziećmi częściowo pozbawionymi opieki rodzicielskiej.

HISTORIA:

Pierwotnie Dom prowadziły siostry ze Zgromadzenia Najświętszej Rodziny z Nazaretu (Nazaretanki). Następnie jego prowadzenie zostało przejęte przez Caritas Archidiecezji Gnieźnieńskiej.

Do 31.12.2012 ośrodek funkcjonował jako placówka opiekuńczo-wychowawcza, współfinansowana ze środków miasta Poznań, w której znajdowało się 14 miejsc dla chłopców i dziewcząt (od 15 roku życia), w tym dziewcząt oczekujących dziecka i małoletnich matek z dziećmi.

WYDARZENIA:

Dzień Dziecka w Domu Matki i Dziecka Drukuj

dziedziecka.jpg    1 czerwca to dzień, na który czekają wszystkie dzieci. Dzień Dziecka w Domu Matki i Dziecka CAG to szczególne święto.

Porady prawne dla podopiecznych Domu Matki i Dziecka w Gnieźnie Drukuj
     Sadsc06116.jpgmotnym mamom trudno odnaleźć się w nowej, często skomplikowanej sytuacji życiowej, nie wiedzą gdzie mogą szukać wsparcia. Największą trudność kobietom samotnie wychowującym dzieci sprawiają zawsze sprawy, które muszą być uregulowane sądownie.

Fundacja Szlachetny Bohater w Domu Samotnej Matki w Gnieźnie Drukuj
dsc00228.jpg
14 lutego w dniu św. Walentego naszą placówkę odwiedzili przedstawiciele Fundacji Szlachetny Bohater.

Święty Mikołaj w Domu Matki i Dziecka w Gnieźnie Drukuj
dsc06270.jpg
We wtorek 6 grudnia 2016 roku zawitały do naszego Domu pomocnice Świętego Mikołaja z Akademickiego Gimnazjum Milenium.
Czytaj całość…

KUCHNIA JEST SERCEM DOMU. STWÓRZMY WSPÓLNIE PRZYTULNĄ KUCHNIĘ SAMOTNYM MAMOM I ICH DZIECIOM. Drukuj

dscn7116a.jpg    Caritas Archidiecezji Gnieźnieńskiej zwraca się z prośbą o wsparcie finansowe na remont kuchni w Domu Matki i Dziecka w Gnieźnie.

Czytaj całość…

«« start « poprz. 1 2 3 4 5 6 7 8 nast. » koniec »»

Pozycje :: 1 - 9 z 65

plakat-okno.jpg