Warsztat Terapii Zajęciowej w Kłecku

ul. Targowa 6, 62-270 Kłecko

tel. 061/425-57-88, fax. 061/425-57-88

e-mail: wtz.klecko@caritas.gniezno.pl

Jesteśmy placówką pobytu dziennego dla 35 uczestników z niepełnosprawnością intelektualną i fizyczną w stopniu lekkim, umiarkowanym i znacznym.
Zajęcia są prowadzone od poniedziałku do piątku w godzinach od 7:30-15:30.
Realizacja zadań odbywa się na 7 pracowniach: gospodarstwa domowego, plastycznej, krawiecko-dziewiarskiej, stolarskiej, komputerowej, ceramicznej oraz papieroplastyki i rękodzielnictwa.

W ramach rehabilitacji zawodowej uczestnicy zdobywają umiejętności potrzebne do podjęcia pracy nie tylko zgodnie z charakterem pracowni. Wypracowują w sobie również ogólne cechy pracownika, jak: punktualność, systematyczność, dbałość o powierzone mienie. Uczą się pracować w sposób ciągły, przechodząc kolejne etapy pracy. Ważnym elementem jest realizowanie pracy w zespole, świadomość współodpowiedzialności za wykonywane zadanie.

Celem prowadzonej równolegle rehabilitacji społecznej jest umożliwienie jak najpełniejszego uczestniczenia w życiu codziennym. Realizuje się to m.in. poprzez wyrobienie umiejętności samodzielnego pełnienia ról społecznych oraz zaradności osobistej.

Jeśli zechcesz wspomóc naszych podopiecznych i placówkę, w której spędzają miłe chwile możesz wpłacić darowiznę na konto

30 9065 0006  0070 0700 0459 0002

Wydarzenia:

Wycieczka uczestników WTZ Kłecko do Uniejowa Drukuj
    W dniacuniejw.jpgh 10-12 lipca przebywaliśmy w urokliwym miejscu jakim jest Uniejów i jego okolice. Mieszkaliśmy w Gościńcu „Nad Wartą”.

Uczestnicy półkolonii z wizytą w WTZ w Kłecku Drukuj
pkolonie.jpg     Po czerwcowym spotkaniu z kłeckimi gimnazjalistami i ich opiekunami w ramach Gry miejskiej, przyszedł czas na wizytę uczestników półkolonii organizowanych przez Miejsko-Gminny Ośrodek Kultury w Kłecku. Podobnie jak w roku ubiegłym, tak i w tym przygotowaliśmy dla nich kilka stanowisk, przy których mogli zapoznawać się ze specyfiką naszej codziennej pracy.

WTZ Kłecko - piknik rodzinny Drukuj
dsc08476_1024x768.jpg
Pod koniec czerwca spotkaliśmy się na pikniku rodzinnym w miejscowości Dąbrówka Kościelna.

WTZ Kłecko - Gra miejska Drukuj
dscn0081aa_1280x768.jpg
Niecodzienne i mamy nadzieję nie ostatnie spotkanie miało miejsce w minioną środę 7 czerwca.

WTZ Kłecko - Lednica Drukuj
dsc05688_1280x768.jpg
W tym roku po raz siódmy udaliśmy się na Pola Lednickie, by wraz z młodymi modlić się pod Bramą Rybą.
Czytaj całość…

«« start « poprz. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 nast. » koniec »»

Pozycje :: 1 - 9 z 172

plakat-okno.jpg