Warsztat Terapii Zajęciowej w Kłecku

ul. Targowa 6, 62-270 Kłecko

tel. 061/425-57-88, fax. 061/425-57-88

e-mail: wtz.klecko@caritas.gniezno.pl

Jesteśmy placówką pobytu dziennego dla 35 uczestników z niepełnosprawnością intelektualną i fizyczną w stopniu lekkim, umiarkowanym i znacznym.
Zajęcia są prowadzone od poniedziałku do piątku w godzinach od 7:30-15:30.
Realizacja zadań odbywa się na 7 pracowniach: gospodarstwa domowego, plastycznej, krawiecko-dziewiarskiej, stolarskiej, komputerowej, ceramicznej oraz papieroplastyki i rękodzielnictwa.

W ramach rehabilitacji zawodowej uczestnicy zdobywają umiejętności potrzebne do podjęcia pracy nie tylko zgodnie z charakterem pracowni. Wypracowują w sobie również ogólne cechy pracownika, jak: punktualność, systematyczność, dbałość o powierzone mienie. Uczą się pracować w sposób ciągły, przechodząc kolejne etapy pracy. Ważnym elementem jest realizowanie pracy w zespole, świadomość współodpowiedzialności za wykonywane zadanie.

Celem prowadzonej równolegle rehabilitacji społecznej jest umożliwienie jak najpełniejszego uczestniczenia w życiu codziennym. Realizuje się to m.in. poprzez wyrobienie umiejętności samodzielnego pełnienia ról społecznych oraz zaradności osobistej.

Jeśli zechcesz wspomóc naszych podopiecznych i placówkę, w której spędzają miłe chwile możesz wpłacić darowiznę na konto

30 9065 0006  0070 0700 0459 0002

Wydarzenia:

Andrzejki w WTZ Kłecko Drukuj
dsc08292_1280x768.jpg
   29 listopada w Warsztacie Terapii Zajęciowej w Kłecku odbyły się Andrzejki. Oto relacja jednego z uczestników:

Andrzejki w WTZ Kłecko Drukuj
dsc08281_1280x768.jpg
   29 listopada w Warsztacie Terapi Zajęciowej w Kłecku odbyły się Andrzejki. Oto relacja jednego z uczestników:

11 listopada w Warsztacie Terapii Zajęciowej w Kłecku Drukuj
11_1280x768.jpg
   W przeddzień obchodów 100 Rocznicy Odzyskania przez Polskę Niepodległości w naszym kłeckim warsztacie wzięliśmy udział w uroczystej akademii.

Na wstępie poczet sztandarowy wniósł flagę i odśpiewaliśmy Hymn Polski. Następnie wysłuchaliśmy montażu słowno-muzycznego. Wybrzmiały w nim następujące słowa:
Historia Polski przez stulecia była bardzo trudna, jednak duch polskości w narodzie nigdy nie zaginął. Tak było w czasie pierwszej i drugiej wojny światowej. Tak było podczas 123 lat zaborów, kiedy Polska była podzielona między trzy sąsiednie państwa Rosję, Prusy i Austrię. Polacy mimo porażek walczyli w wielu powstaniach.
Do walki motywowały ich pieśni patriotyczne, które wspólnie odśpiewaliśmy, m.in. „Przybyli Ułani pod okienko”, „Deszcz jesienny deszcz”, „Rozkwitały pąki białych róż”.
Dowiedzieliśmy się, że dzisiejszy patriotyzm i walka o ojczyznę może przejawiać się w szacunku do hymnu, flagi i godła. W trosce o naszą piękną polską mowę, o kulturę, tradycję i dobro wspólne, dbanie o czystość ulic i lasów, by wokół nas było jak najpiękniej.
Każdy z nas mógł odpowiedzieć sobie na zadane w trakcie akademii  pytania:
Czy jestem dumny z tego, że jestem Polakiem?
Czy jestem gotów troszczyć się o Ojczyznę?
A razie konieczności walczyć za nią, do ostatniej kropli krwi?

Pracownia komputerowa

Piknik rodzinny WTZ Kłecko Drukuj
dsc05167_1280x768.jpg
   Pod koniec czerwca w naszym kłeckim warsztacie, po raz kolejny spotkaliśmy się na wspólnym biesiadowaniu w ramach Pikniku rodzinnego.

WTZ na biwaku w Wiktorowie 19 - 21 czerwca 2018 Drukuj
dsc04027_1280x768.jpg
   Trzydniowy biwak w Wiktorowie już za nami. Piękne miejsce, niesamowity czas.
Czytaj całość…

«« start « poprz. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 nast. » koniec »»

Pozycje :: 1 - 9 z 199