Uroczystość nadania Patronów Niepublicznemu Przedszkolu "Orzełki" Drukuj
           Wdsc01545_copy.jpg piątek 17 marca, w roku setnej rocznicy Objawień Fatimskich Niepubliczne Przedszkole "Orzełki" otrzymało patronów – błogosławionych Hiacynty i Franciszka, dzieci Fatimskich.

W kościele p.w. bł. Radzyma Gaudentego w Gnieźnie uroczystej mszy św. przewodniczył biskup pomocniczy ks.  Krzysztof Wętkowski, który w homilii podkreślił znaczenie wychowania chrześcijańskiego w rodzinie. Ksiądz Biskup zachęcał także zebraną w kościele społeczność przedszkolną, by jak najczęściej zwracali się w modlitwach do nowych patronów upraszając siły we wzrastaniu dzieci w wierze i miłości. Biskup przywołując słowa Jezusa „Jeśli nie staniecie się jak dzieci…” przypomniał dorosłym o znaczeniu ufności  w wierze, byśmy umieli tak jak dziecko w prostocie serca pokładać ufność w Bogu. Sztandar, który dziś otrzymaliśmy to dla nas znak, byśmy mogli podążać we właściwym kierunku – mówił podczas mszy ksiądz Krzysztof Stawski.
    Dalsza część uroczystości odbyła się w Wieczerniku, gdzie po raz pierwszy uroczyście został wprowadzony sztandar przedszkola oraz odśpiewany przez przedszkolaków i zaproszonych gości hymn. Dyrektor przedszkola ksiądz Krzysztof Stawski odczytał akt nadania imienia przedszkolu. To bardzo podniosła  i radosna chwila, bowiem jak powiedział dalej ksiądz prałat zwracając się do dzieci – „od dzisiaj będziemy mieć w niebie opiekunów, którzy będą się o nas troszczyć i będą nas prowadzili przez Maryję do Pana Jezusa”.
    Uroczystość zakończył występ dzieci z Grupy Biało-Czerwonej Przedszkola Orzełki, które wspólnie ze swoimi nauczycielkami przygotowały poruszającą inscenizację Objawień Fatimskich.
    Dziękujemy księdzu Biskupowi Krzysztofowi Wętkowskiemu za przewodniczenie w modlitwie w tym wyjątkowym dla naszego Przedszkola dniu oraz za pobłogosławienie sztandaru.
    Jest to również okazja by podziękować  Przyjaciołom naszego Przedszkola – panu Tadeuszowi Witowskiemu, który jest autorem słów hymnu Orzełków oraz pani Adriannie Działak-Patrzek i panu Sebastianowi Patrzek za skomponowanie muzyki.

plakat-okno.jpg