XI Konkurs Poezji Religijnej w Domu Aniołów Stróżów Drukuj
2.jpg
Już po raz jedenasty, w środę 19 kwietnia 2017 r. w Domu Aniołów Stróżów w Kruszwicy, odbył się Konkurs Poezji Religijnej.
Konkurs ten organizowany jest dla uczczenia pamięci wybitnego poety i papieża św. Jana Pawła II. Uczestniczą w nim uczniowie kruszwickich szkół ponadpodstawowych oraz  placówek opiekuńczych i wychowawczych. Konkurs obejmuje recytację i poezję śpiewaną. W tym roku wykonywano utwory różnych wykonawców, przeważały jednak teksty  Jana Pawła II i  ks. Jana Twardowskiego. Występy oceniało Jury w składzie: Ks. Marcin Kwiatkowski (z Sanktuarium Matki Boskiej Królowej Miłości i Pokoju, Pani Kujaw w Markowicach), Halina Lewandowska i Jolanta Wiśniewska. Opiekę medialną  nad imprezą sprawował znany kruszwicki dziennikarz, Przemysław Bohonos, oprawę muzyczną zapewnił Łukasz Sochowski  a prowadziła ją Hanna Olubińska. Dla wykonawców  występ okazał się ogromnym przeżyciem. Ważne jest to , że wszyscy zaprezentowali się znakomicie a najlepsi mogli cieszyć się z cennych nagród ufundowanych przez organizatorów i dyplomów potwierdzających ich duże umiejętności. Najlepszymi interpretatorami poezji okazali się : Patrycja Domalska (kat. recytacja)- Gimnazjum nr 1 i Wiktoria Moniuszko (kat. poezja śpiewana)- Młodzieżowy Ośrodek Wychowawczy. Ponadto wyróżniono : Krzysztofa Kupidurę (Dom Aniołów Stróżów), Urszulę Paluszak (Środowiskowy Dom Samopomocy), Wiktorię Krych (MOW) oraz Agnieszkę Kowalczyk (ŚDS).
Impreza była okazją do wspólnego muzykowania – śpiewano znane utwory religijne m.in. „Bądź pozdrowiony gościu nasz”, „Oto jest dzień”, „Czarna Madonna”, „Zapada zmrok”, „Wadowice moje miasto”.  Utwór „Jesteśmy piękni” Hanna Olubińska, w towarzystwie  wychowanek Młodzieżowego Ośrodka Wychowawczego wykonała w języku migowym.
Na zakończenie, wszyscy uczestnicy Konkursu odśpiewali ulubiony utwór polskiego papieża    „ Barka”. Kolejne poetyckie spotkanie w przyszłym roku- zapraszamy.

Tekst : Piotr Olubiński
Zdjęcia : Andrzej Gralak