Zakończenie projektu Caritas Polska w Domu Aniołów Stróżów Drukuj
1.jpg
W okresie od września 2016 do czerwca 2017 r., Dom Aniołów Stróżów w Kruszwicy realizował projekt „Nie dzieląc… a łącząc. Integracja społeczna osób wykluczonych.”
Realizacja tego projektu była możliwa dzięki dotacji otrzymanej od Caritas Polska. Uczestniczyło w nim 35 osób, w tym 15 seniorów i 20 młodzieży, uczniów kruszwickich szkół. Zajęcia dzieliły się na bloki : sportowy i kulturalny. Odbywały się one na basenie „Wodny Park” w Inowrocławiu i kruszwickiej Hali Sportowej. W budynku DAS odbywały się także treningi tenisa stołowego i gier świetlicowych (warcaby, bingo). Zakończyły się one udziałem uczestników projektu w zawodach rozgrywanych w Świetlicy Wiejskiej w Kobylnikach (tenis stołowy) i w siedzibie Młodzieżowego Ośrodka Wychowawczego w Kruszwicy. Dużym wydarzeniem były spotkania ze znanymi osobami, zasłużonymi dla Kruszwicy. Odbyły się spotkania z: Marią Jóźwiak –kierowniczką Miejsko-Gminnego Ośrodka PomocySpołecznej, Przemysławem Bohonosem- dziennikarzem, Łukaszem Sochowskim- muzykiem, animatorem publiczności, i  ks. Marcinem Kwiatkowskim- wikariuszem parafii Nawiedzenia NMP w Markowicach. Zajęcia ze specjalistką ds. tańca Aleksandrą Białką obejmowały naukę tańcow nowoczesnych, szczególnie zumby. Najważniejszym elementem tych zajęć było wspólne odtańczenie zumby przez uczestników projektu w obecności zaproszonych gości. Zajęcia teatralne prowadził Paweł Lewartowski. Kończyły się one publicznym wystawieniem spektaklu – „Powrót córki marnotrawnej”. Uczestnicy projektu chętnie wyjeżdżali do kina. Dominowały filmy poważne, młodsi chętnie oglądali też filmy animowane i sensacyjne.   Ogromnym zainteresowaniem cieszyły się wyjazdy na koncerty, do Teatru Miejskiego  Inowrocławiu. Uczestnicy projektu mogli podziwiać na scenie m.in. zespół Stare Dobre Małżeństwo, Damiana Holeckiego, słuchać występów gwiazd opery i operetki. Wszyscy uczestnicy projektu brali udział w wycieczce do Torunia. Odwiedzili Muzeum Etnograficzne, Planetarium, ZOO.W czasie spaceru po Starym Mieście spotkali się z innymi grupami uczestniczącymi w projekcie. Dzięki dotacji Caritas Polska nastąpiła integracja seniorów i młodzieży. Wspólne uczestnictwo w zajęciach kulturalnych i sportowych oraz wycieczkach pozwoliło na lepsze zrozumienie obu grup wiekowych i skłoniło do dobrej współpracy.

Tekst : Piotr Olubiński

Zdjęcia : Hanna Olubinska