Zajęcia rekreacyjno  sportowe w świetlicy Promyk Dobra w Chodzieży Drukuj
zaj._rek.sport._31.jpg
W maju rozpoczęliśmy realizację programu profilaktycznego z zakresu przeciwdziałania uzależnieniom alkoholowym i narkotykowym z elementami zajęć sportowych, rekreacyjnych i kulturalnych pt. „Droga ku pełni życia”.
Przeprowadzono szereg ciekawych zajęć rekreacyjno – sportowych, które zostały przyjęte z dużym entuzjazmem i radością. Udaliśmy się do Silverado City w Bożejewiczkach, miasteczka z westernów. Widzowie na żywo mogli oglądać popisy kaskaderskie i profesjonalne przedstawienia, ukazujące sceny z Dzikiego Zachodu.  Szukali złota, uciekali, by się nie dać złapać na lasso (choć bezskutecznie), strzelali z broni, rzucali do celu, itp. Wyjazd był formą gratyfikacji za udział w zajęciach profilaktycznych oraz okazją do integracji grupy. Wycieczka sprawiła wszystkim uczestnikom ogromną radość, dostarczając wielu pozytywnych emocji.

Byliśmy również  w kinie, na rowerkach wodnych i kajakach.  Poza tym zorganizowano dużo zajęć sportowych na boisku,  w lesie oraz na placu zabaw, które były ciekawą alternatywą kreatywnego spędzania wolnego czasu przez dzieci i młodzież.
Zajęcia wniosły  szereg pozytywnych emocji, ukazując  wartość przyjaźni, współpracy, solidarności, potrzebę akceptacji w grupie. Pozwoliły na  ukierunkowane odreagowanie i przeżycie we właściwy sposób emocji trudnych i spożytkowanie energii.

s. Marcelina Brzezińska

Chodzież, dnia  29. 06. 2017r.

plakat-okno.jpg