Nasze wakacje w Zakrzowie i okolicy (7-18 lipca)- Ś.Ś. Chodzież Drukuj
zakrzw_2017.jpg
Tegoroczne wakacje spędziliśmy trochę inaczej.
Towarzyszył nam św. Jan Paweł II, ale po kolei… Miejscem noclegowym był Ośrodek Rekolekcyjno – Wypoczynkowy Krakowskiej Caritas w Zakrzowie,  do którego dotarliśmy po 10 godzinach podróży. Tam czekały na nas przytulne pokoje, boiska, a nawet basen. Odwiedziliśmy Kraków z Wawelem i Smoczą Jamą, wysłuchaliśmy hejnału z wieży Bazyliki Mariackiej, przeszliśmy pod Bramą Floriańską i koło Barbakanu.
  Udaliśmy się do Bazyliki Miłosierdzia Bożego w Łagiewnikach, gdzie uczestniczyliśmy we Mszy św., uczciliśmy relikwie św. s. Faustyny, a następnie przeszliśmy do Centrum św. Jana Pawła II. Tam zachwycaliśmy się przepięknymi mozaikami. Kolejny dzień naszych wakacji spędziliśmy w Suchej Beskidzkiej, zwiedzając mini Wawel, Muzeum Ziemi Suskiej oraz słynną karczmę „Rzym”. W pieszej pielgrzymce udaliśmy się do Kalwarii Zebrzydowskiej. Jeden dzień spędziliśmy w Wieliczce, poznając legendy wielickiej kopalni soli.
Wędrując śladami św. Jana Pawła II na naszej trasie nie mogło zabraknąć Wadowic, a tam Muzeum Domu Rodzinnego, chrzcielnicy oraz kremówek. A kiedy pogoda płatała nam figle, jak to czasem bywa, świetnie bawiliśmy się na sali gimnastycznej. Nie zabrakło super dyskotek, spacerów po okolicy, czy gier i zabaw na świeżym powietrzu. Każdy mógł znaleźć coś dla siebie i nikt się nie nudził. W poniedziałek wyjechaliśmy z Ośrodka i cały dzień spędziliśmy w Energylandii w Zatorze. Tam czekało nas prawdziwe szaleństwo. Pełni  pozytywnych wrażeń i doświadczeń powróciliśmy rankiem 18 lipca do Chodzieży. Dziękujemy wszystkim Darczyńcom, dzięki którym mogliśmy przeżyć tak wspaniałą przygodę. Na długo pozostanie w naszych sercach!
S. Natalia i S. Sylwia.

plakat-okno.jpg