POmoc dla poszkodowanych przez nawałnicę Drukuj
     20170822_165549b.jpgDzięki ludziom dobrej woli Caritas Archidiecezji Gnieźnieńskiej po raz kolejny może wspomóc tych, którzy najbardziej ucierpieli podczas nawałnicy 11 sierpnia. Fundusze zostały zebrane podczas zbiórki w parafiach, środki uruchomiła także Caritas Polska.
     Ruszyła pomoc doraźna dla rodzin, które często stracili dachy nad głową lub budynki gospodarcze, będące podstawą do dalszej egzystencji. – Ogrom  zniszczeń, który dotknął mieszkańców szczególnie Żnina, Złotnik Kujawskich i Gniezna,  nie pozostawił reszty obojętnymi – mówi ks. Krzysztof Stawski, dyrektor Caritas Archidiecezji Gnieźnieńskiej – Nasza Caritas uruchomiła wypłaty środków, które będą pomocne w pierwszych dniach po nawałnicy.
    Według wstępnych danych do gruntownego remontu lub budowy od nowa nadaje się ponad sto gospodarstw domowych na terenie archidiecezji. Do tych szacunków należy dodać Domy i gospodarstwa domowe, które wymagają remontów przed zbliżającymi się jesiennymi chłodami. – Zdarzają się prośby o żywność, gdyż wszystkie fundusze zostały już przeznaczone na materiały remontowo – budowlane i zwyczajnie nie zostało już pieniędzy w danej rodzinie na życie – mówi ks. Stawski. – Dlatego została w naszej archidiecezji przeprowadzona zbiórka na pomoc właśnie dla tych ludzi. Kolejny raz, w odpowiedzi na apel księdza Prymasa, spotkaliśmy się z  wrażliwością  i otwartymi sercami mieszkańców. Otworzyły też ich portfele, a szczodrość przekroczyła nasze oczekiwania.  Już zebraliśmy ponad 250 tys. zł. Pieniądze wpływają od parafii, ale także od wielu indywidualnych ofiarodawców.   Dzięki temu my też możemy wspomóc tych, którzy borykają się z problemami po nawałnicy.
    Dziękujemy, że pomagacie nam pomagać. Każdemu z osobna i wszystkim razem - Bóg zapłać!

20170822_165549b.jpg

plakat-okno.jpg