Kromka chleba dla sąsiada Drukuj

Od kilku dni kromka_banner1023x517.jpgtrwa Ogólnopolska kampania Caritas Polska pod nazwą „Kromka Chleba Caritas”, która w tym roku prowadzona jest pod hasłem „Kromka chleba dla sąsiada”.

Inicjatywa ta z jednej strony ma na celu zgromadzenie żywności, która zostanie przekazana osobom starszym, samotnym i potrzebującym, z drugiej, zbiórkę środków na pomoc dla nich, z trzeciej zaś, uwrażliwienie społeczeństwa na potrzeby i los samotnych osób starszych i uaktywnienie pomocy sąsiedzkiej.

19 września w sklepach sieci Biedronka, która jest głównym partnerem akcji, wolontariusze Caritas z 29 diecezji będą zbierali podstawowe artykuły spożywcze, które trafią do potrzebujących wsparcia seniorów.

W archidiecezji gnieźnieńskiej zbiórka żywności zostanie przeprowadzona przez wolontariuszy z Parafialnych Zespołów Caritas w Żninie, Słupcy oraz w Rogoźnie.

Zebrane artykuły spożywcze Parafialne Zespoły Caritas przeznaczą na wsparcie ubogich, potrzebujących osób starszych.

kromka_plakat_420x594_hr-1.jpg