WTZ Kłecko - Święto Dyni Drukuj
zabawa_taneczna_w_domu_tecza_w_gnienie_12.jpg
Zabawa w Środowiskowym Domu Samopomocy Tęcza w Gnieźnie
26 października w czwartek, w odpowiedzi na zaproszenie przyjaciół ze  Środowiskowego Domu Samopomocy Tęcza pojechaliśmy do Gniezna na zabawę taneczną.  Okazją był Dzień Dyni.
Przebrani w ciekawe stroje udaliśmy się 5-osobową ekipą w składzie: Leszek, Arkadiusz, Elżbieta, Kinga i Patryk wraz z terapeutą zajęciowym pracowni plastycznej p. Sandrą i kierowcą p. Wojciechem.
Kiedy dojechaliśmy na miejsce, zostaliśmy gorąco powitani przez tamtejszą społeczność. Chwilę później zagrała pierwsza piosenka. Bawiliśmy się świetnie. Podczas imprezy mieliśmy okazję poznać gości z innych placówek:  Środowiskowego Domu Samopomocy z Trzemeszna oraz ŚDM Domu Anki.
Mieliśmy przyjemność też brać udział w różnych konkurencjach, takich jak:  najpiękniejszy dyniowy stroik i magiczna skrzynka. W tej drugiej każdy z nas musiał wylosować  jedną rzecz i zgadnąć co ma w rękach. Nie było łatwo, ale daliśmy radę. Kolejny konkurs był trudniejszy, bo kulinarny. Polegał na zgadnięciu smaków. Tutaj trzeba było się wykazać znajomością różnych składników, takich jak: budyń z papryczką chilli, słodki miód z cebulą, szproty w oleju.
Następna konkurencja to typowa drużynówka i fizyczna. Chodziło tutaj o jak najszybsze przekazywanie sobie dyni ponad głowami, ustawienie się, dobiegniecie w odpowiedniej kolejności. Po koleżeńskiej walce zajęliśmy 2 miejsce, przegrywając z ekipą gospodarzy.
Ostatnim konkursem był najciekawszy strój. Jury wybrała po jednym przebranym uczestniku z każdej placówki. Z naszej laureatem został Arek.
Nie zabrało też ciepłych i chłodnych napojów, słodkości: placka z dyni, galaretki z żelowym pająkiem oraz ciastka francuskiego z parówką.
Zabawa upływała nam bardzo szybko. Wróciliśmy na warsztat szczęśliwi i radośni. Podsumowując ten cudowny czas, za wszystko pięknie dziękujemy.

Uczestnik pracowni gospodarstwa domowego
Patryk Baumert