Miłosierdzie jest jedno - Wigilijne Dzieło Pomocy Dzieciom 2017 Drukuj
   Tak jak wswiece2017male.jpg latach ubiegłych Caritas Archidiecezji Gnieźnieńskiej włącza się w akcję Wigilijnego Dzieła Pomocy Dzieciom.
Akcja zostanie przeprowadzona już po raz dwudziesty czwarty,  każdego roku przebiega podobnie - polega na rozprowadzaniu wśród wiernych świec, które później domownicy zapalą na świątecznych stołach. Każdego roku akcja przeprowadzana jest pod innym hasłem. W tym roku brzmi ono: "Miłosierdzie jest jedno", zwraca uwagę na konieczność okazania pomocy potrzebującemu bez względu na jego wyznanie, pochodzenie czy pozycję społeczną.

Tegoroczna, uroczysta inauguracja Wigilijnego Dzieła Pomocy Dzieciom odbędzie się 1 grudnia  podczas rekolekcji dla członków Parafialnych Zespołów Caritas, którzy tradycyjnie rozprowadzają w naszej archidiecezji świece.  Pierwszą świecę Wigilijnego Dzieła zapali ks. abp Wojciech Polak po Mszy św. rozpoczynającej rekolekcje o g. 18 w klasztorze sióstr Pallotynek przy ul Hożej w Gnieźnie.

W całej archidiecezji gnieźnieńskiej świece będą do nabycia od pierwszej niedzieli Adwentu ( w tym roku 3 grudnia).  – Tak jak w ubiegłych latach, pieniądze z ofiar przekazywanych w zamian za świece Wigilijnego Dzieła, nasza Caritas wykorzystuje na pomoc dzieciom w  prowadzonych przez nas placówkach – tłumaczy ks. Krzysztof Stawski, dyrektor Caritas Archidiecezji Gnieźnieńskiej.  -  Te pieniądze pomagają nam wspomagać najuboższych i najsłabszych między innymi w świetlicach środowiskowych, domach dziecka, ochronce, jadłodajni czy też w domu dla samotnych matek. Płomień świecy Wigilijnego Dzieła Pomocy Dzieciom to ognik nadziei dla tych, którzy mają mniej kolorowe życie.

Każdego roku Caritas Archidiecezji Gnieźnieńskiej zamawia kilkadziesiąt tysięcy sztuk świec Wigilijnego Dzieła Pomocy Dzieciom. W tym roku zamówionych zostało ponad  60 tysięcy  świec ( małych i dużych).

Koszt jednej małej świecy wynosi  7 zł, dużej  13 zł.  z tego po złotówce z każdej świecy  pozostaje w parafii i pieniądze te będą wykorzystane  na miejscowe dzieła charytatywne.

- Liczymy, że po raz kolejny dla wielu naszych podopiecznych zapalona na świątecznym stole świeca będzie symbolem miłosierdzia i nadziei na lepsze jutro – dodaje ks. Stawski.

21691237_1903807823213588_579211361_n.jpg  wdpd2017_plakat_www_caritas.jpg

plakat-okno.jpg