Zakończenie projektu Trzeźwy umysł  dobre życie ! w DAS Kruszwica Drukuj
hpim0355.jpg
W okresie   maj-grudzień 2017 r., 30-osobowa grupa młodzieży pochodząca z rodzin ryzyka (głównie z problemem alkoholowym) brała udział w realizacji zadania publicznego „Trzeźwy umysł-dobre życie, realizowanego w Domu Aniołów Stróżów w Kruszwicy na zlecenie Urzędu Marszałkowskiego Województwa Kujawsko-Pomorskiego.
Celem projektu było wspomaganie młodzieży (i ich rodziców) w konstruktywnym radzeniu sobie z trudnościami zagrażającymi prawidłowemu rozwojowi, zminimalizowanie czynników ryzyka, które zaburzają prawidłowy rozwój i uniemożliwiają realizację zdrowego stylu życia. Cel ten realizowano poprzez zorganizowanie zajęć profilaktycznych w formie warsztatów, ćwiczeń, rozmowy kierowanej obejmujących zestaw takich tematów jak : uświadamianie szkodliwego wpływu używek na zdrowie, (szczególnie alkoholu, narkotyków, dopalaczy itp.), poznawania form odmowy, przeciwdziałanie przemocy, dbania o własne zdrowie,, nazywanie uczuć, opracowanie Indywidualnego Programu na Życie. Zajęcia profilaktyczne podsumowane zostały w listopadzie w czasie Imprezy Końcowej i spotkania dla młodzieży i rodziców z udziałem specjalisty ds. profilaktyki – Łukasza Sochowskiego i eksperta ds. zdrowego żywienia- Danuty Kubiak. Spotkanie to pozwoliło wypracować lepsze metody uzyskiwania porozumienia w rodzinie i propagowania aktywnego i zdrowego trybu życia. Realizacja zadania umożliwiła młodzieży aktywne uczestnictwo w imprezach kulturalnych i sportowych. Były więc wizyty w kinie, w tym uczestnictwo w projekcji filmu „Od dziś będziemy już grzeczne”, opowiadającego o skomplikowanych przeżyciach podopiecznych Młodzieżowego Ośrodka Wychowawczego, na koncercie w Teatrze Miejskim w Inowrocławiu, nauka kroju i szycia, zajęcia propagujące różne techniki twórczości plastycznej. Bogatą ofertę zajęć sportowych obejmowały wizyty na basenie,, siłowni, kręgielni oraz rozgrywki w tenisa stołowego, warcaby, bingo. Realizacja projektu pozwoliła na wyrobienie pozytywnych relacji interpersonalnych i wzmocniła takie uczucia jak : życzliwość, miłość i zaufanie.
Tekst: Piotr Olubiński
Zdjęcia : Hanna Olubińska