Kruszwicka młodzież aktywna w drodze do dorosłości Drukuj
hpim1622.jpg
W okresie maj-grudzień 2017 r. Dom Aniołów Stróżów w Kruszwicy realizował zadanie „Aktywnie i mądrze w dorosłość” zlecone przez Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego.
Oferta ta skierowana była do 40-osobowej grupy młodzieży zagrożonej wykluczeniem społecznym i stwarzała możliwość jej rozwoju emocjonalnego, intelektualnego, pogłębiania zainteresowań i uzdolnień w połączeniu z aktywnym działaniem. Wsparciem dla młodzieży były zajęcia socjoterapeutyczne (prowadzone przez kierownika placówki- Piotr Olubińskiego), które pozwoliły wyćwiczyć nowe umiejętności interpersonalne takie jak: asertywność, umiejętność podejmowania decyzji, szukania wsparcia i pomocy. Wyrażania uczuć w sposób niewerbalny ułatwiały zajęcia z arteterapii. Dużym powodzeniem cieszyły się spotkania ze specjalistami . Zajęcia kulinarne (, prowadzone przez Danutę Kubiak) odbywające się   w formie warsztatów i wykładów, propagowały zdrowe żywienie. Przyrządzano surówki, sałatki, desery, zestawy potraw na Imprezę Końcową. W czasie zajęć zwracano uwagę na higienę, sposób podawania potraw i estetykę pomieszczeń. Zajęcia muzyczne (prowadzący – Łukasz Sochowski) polegały na wspólnym wykonywaniu znanych utworów, przygotowywały młodzież do uczestnictwa w Konkursie Poezji Religijnej, zawierały elementy rytmiki. Częścią tych zajęć był wyjazd do Teatru Miejskiego w Inowrocławiu na koncert Nicolaj Palladini’ego. Zajęcia fotograficzne (prowadzone przez Mirosława Służałka) uczyły technik fotografowania, obsługi prasowej imprez , wykonywania zdjęć artystycznych (portrety, plener). Częścią tych zajęć były też wizyty w kinie i dyskusja na temat obejrzanych filmów. Zajęcia w Klubie Miłośników Astronomii (prowadzone przez Ilonę Dybicz) miały na celu propagowanie historii Wszechświata, przybliżały tajemnice ciał niebieskich (planet, gwiazd, meteorów itp.), uczyły praktycznej obserwacji nieba za pomocą teleskopu (w kruszwickiej Astrobazie). Odbyły się planowane imprezy : Konkurs Poezji Religijnej, Mistrzostwa DAS w Tenisie Stołowym, Konkurs Wiedzy Historycznej (na temat dziejów Kruszwicy), Konkurs Kulinarny (w czasie Imprezy Końcowej), Konkurs Plastyczny „Pod skrzydłami anioła…”, Wystawa Fotograficzna (w czasie Imprezy Końcowej). Uczestnicy zajęć w Astrobazie wykonali makietę Układu Słonecznego, którą zaprezentowali w czasie Imprezy Końcowej. W czasie wycieczki do Włocławka , młodzież mogła zwiedzić miasto, zobaczyła też eksponaty zgromadzone w Muzeum Ziemi Kujawskiej i Dobrzyńskiej, Muzeum Etnograficznym i Skansenie w Kłóbce. Powodzeniem cieszyły się zajęcia sportowe obejmujące tenis stołowy, siatkówkę, gry świetlicowe oraz wyjścia na basen, kręgielnię i siłownię. Realizacja zadania spowodowała wzrost aktywności młodzieży, jej zaradności, inne zdefiniowanie priorytetów, pozwoliła odkryć wiele pasji i zainteresowań oraz nabrać większej pewności siebie.
Tekst : Piotr Olubiński
Zdjęcia : Hanna Olubińska