Zajęcia profilaktyczne w świetlicy Promyk Dobra w Chodzieży. Drukuj
wietlica_141.jpg
Zajęcia socjoterapeutyczne, które realizujemy w naszej świetlicy środowiskowej w ramach projektu "Droga ku pełni życia" w miesiącu listopadzie koncentrowały się na głębszym poznaniu siebie i swoich potrzeb.
Przy temacie "Ja dziś i ja jutro" zastanawialiśmy się wspólnie nad tym kim i jacy chcielibyśmy być w przyszłości, co mieć i co osiągnąć.  Rozwinięciem zagadnienia była tworzona przez dzieci w czasie zajęć "mapa marzeń", która pokazywała co pragną mieć, jacy chcą być, czego pragną się nauczyć  oraz jak chcą się czuć z innymi.
Na kolejnym spotkaniu "Moje hobby, moje pasje" dzieci  opowiadały o swoich zainteresowaniach i pasjach. Zastanawialiśmy się także wspólnie jak można pożytecznie i bezpiecznie spędzać wolny czas, ale też zwróciliśmy  również uwagę, że nie wszystkie pasje pomagają nam się rozwijać i mogą szkodzić naszemu zdrowiu lub izolować od innych.
Ostatni temat, który zrealizowaliśmy w tym miesiącu "Podejmowanie decyzji" ćwiczył umiejętności podejmowania decyzji w grupie, wzajemnej współpracy między członkami grupy, analizowania podejmowanych działań i przewidywania  ich konsekwencji. Zajęcia zostały podzielone na dwa etapy:  pierwszy polegał na samodzielnym przygotowaniu przez grupy prezentacji swojego "Królestwa", a następnie każda grupa miała zaprezentować swoje "Królestwo". W podsumowaniu  dzieci dzieliły się wrażeniami z pracy w wyznaczonych grupach.
s. Aniceta  CMBB

plakat-okno.jpg