Zakończenie projektu DROGA KU PEŁNI ŻYCIA Drukuj
zakoczenie_projektu_droga_ku_peni_ycia_6.jpg
Grudniowymi spotkaniami zakończyliśmy cykl zajęć socjoterapeutycznych w ramach projektu „Droga ku pełni życia” realizowanego od maja w naszej świetlicy środowiskowej „Promyk Dobra” w Chodzieży.
Ostatnie spotkanie tematyczne „Jak możemy dobrze odpoczywać?” koncentrowało uwagę dzieci na spojrzeniu w jaki sposób dysponują czasem w ciągu całego dnia i ile tego czasu przeznaczają na wypoczynek. Dzieci klasyfikowały do odpowiednich kategorii podane czynności (podstawowe, związane ze szkołą i wolnym czasem) zastanawiając się i potem odpowiednio układając, które z podanych czynności zajmują najwięcej czasu, a które najmniej i które czynności sprawiają im więcej przyjemności, a które mniej. Następnie w czasie dyskusji zastanawialiśmy się np. czy zajęcia, które zajmują najwięcej czasu są też zajęciami lubianymi przez dzieci. Na koniec dyskusji porozmawialiśmy o wypoczynku czynnym i biernym i o tym, jak możemy  właściwie wykorzystać wolny czas w ciągu dnia na dobry odpoczynek. Spotkanie zakończyliśmy krótką relaksacją przy spokojnej muzyce.
Na zakończenie zrealizowanego projektu odbyło się spotkanie podsumowujące wszystkie omawiane tematy. Dzieci wypełniły anonimowo ankietę, która miała na celu zbadanie przydatności realizowanego projektu. Potem dzieci wykonywały różne ozdoby świąteczne, które powiesiliśmy na naszej świetlicowej choince i ozdobiliśmy nimi sale. Były też konkursy o tematyce świątecznej i quiz związany z profilaktyką. Odbył się także poczęstunek, a na koniec każdy otrzymał dyplom i drobny upominek.
 s. Aniceta CMBB