300 placówek Żółtego Talerza Drukuj

zolty_talerz_-_konferencja_-_fot._karol_wysmyk_051.jpg  12 tysięcy dzieci w prawie 300 placówkach w całym kraju korzysta z programu, który zapewnia posiłki najbiedniejszym dzieciom. Kulczyk Foundation od września 2016 roku przeznaczył na ten cel już ponad 16 milionów złotych.

Program jest wsparciem funkcjonującego już systemu żywienia dzieci. – Chcemy żeby dzieci dostawały zdrowe, pełnowartościowe i pyszne posiłki – mówi Marta Schmude-Olczak, dyrektor Kulczyk Foundation. Lista produktów, którą przygotował partner programu, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, jest dla placówek często dużym wyzwanie ale uczy kreatywności i pozwala komponować najodpowiedniejsze posiłki dla dzieci.

Oprócz wsparcia finansowego przeznaczonego na zakup produktów placówki mogą liczyć na środki na niezbędny sprzęt kuchenny oraz warsztaty z dietetykiem.

Żółty Talerz wspierają swoim doświadczeniem organizacje pomocowe działające na danym terenie. Do pomagania Kulczyk Foundation zaprosiła: Caritas Diecezji Kieleckiej, Caritas Diecezji Radomskiej, Caritas Archidiecezji Katowickiej, Caritas Diecezji Toruńskiej, Caritas Archidiecezji Gdańskiej, Caritas Archidiecezji Szczecińsko-Kamińskiej, Caritas Diecezji Koszalińsko-Kołobrzeskiej, Caritas Diecezji Drohiczyńskiej, Caritas Diecezji Warszawsko-Praskiej, Caritas Archidiecezji Krakowskiej, Caritas Diecezji Świdnickiej, Caritas Archidiecezji Poznańskiej, Caritas Archidiecezji Gnieźnieńskiej, Caritas Archidiecezji Łódzkiej, Polski Czerwony Krzyż, Towarzystwo Przyjaciół Dzieci, SOS Wioski Dziecięce oraz lokalne Banki Żywności: Śląski, z Wrocławia i Gorzowa Wielkopolskiego.

Partnerem merytorycznym programu jest Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW, Patronat Honorowy nad programem objął Rzecznik Praw Dziecka.

Program posiada także swoją stronę: www.zoltytalerz.pl