XIV Kolorowy Rajd Integracyjno-Sportowy w Kłecku Drukuj

dsc02777_1024x768.jpg   W sobotę 26 maja 2018 roku w ramach obchodów 100-lecia odzyskania przez Polskę niepodległości Warsztat Terapii Zajęciowej Caritas Archidiecezji Gnieźnieńskiej już po raz czternasty zorganizował Kolorowy Rajd Integracyjno-Sportowy. Tegoroczny rajd odbył się pod hasłem „Gry i zabawy w Niepodległej Polsce”.

Patronat nad imprezą objął Burmistrz Miasta i Gminy Kłecko Pan Adam Serwatka.

Głównym celem rajdu jak co roku była  popularyzacja czynnych form wypoczynku, integracja środowisk osób niepełnosprawnych z pełnosprawnymi, ukazanie  uczestnikom rajdu piękna ziemi kłeckiej, a w tym roku także upamiętnienie 100-lecia odzyskania przez Polskę niepodległości.
   W rajdzie wzięło udział ok. 230 osób z powiatu gnieźnieńskiego głównie uczniowie ze szkół  m.in. Szkoły Podstawowej nr 8 z Gniezna, Mieleszyna, Karniszewa, Kłecka oraz SOSW nr 2 z Gniezna, SOSW z Kłecka, a także podopieczni Młodzieżowego Ośrodka Socjoterapii z Gniezna, Środowiskowego Domu Samopomocy „Tęcza” z Gniezna, Domu Pomocy Społecznej z Łopienna i uczestnicy Warsztatu Terapii Zajęciowej z Gniezna i Kłecka.
   Rajdowicze pokonali 8-kilometrową trasę, która prowadziła w tym roku z Wilkowyi do Kłecka. Natomiast dla osób ze słabszą kondycją przygotowana była 2-kilometrowa trasa po Kłecku  pt.„ Szlakiem Pomników Pomordowanych w Obronie Wolności”.
    Na mecie rajdu, która zlokalizowana była jak zawsze na terenie Warsztatu Terapii Zajęciowej w Kłecku przy ul. Targowej 6 czekały liczne gry i zabawy m.in. „Bieg Niepodległościowy”, mega i mini warcaby, kółko i krzyżyk, gra w klasy, dart. Jak zawsze na mecie czekał na wszystkich ciepły posiłek. W tym roku była to kiełbaska z grilla oraz bigos. Dużą popularnością cieszyło się stoisko z watą cukrową.
    Za zwycięstwo w konkurencjach oraz za udział w rajdzie na uczestników czekały liczne nagrody ufundowane przez Urząd Miejski Gminy Kłecko, który współfinansował rajd w ramach realizacji zadania publicznego z zakresu „Wspieranie i upowszechnianie kultury fizycznej”.
   Pracownicy i uczestnicy Warsztatu Terapii Zajęciowej Caritas Archidiecezji Gnieźnieńskiej w Kłecku dziękują wszystkim za udział w rajdzie, Urzędowi Miejskiemu Gminy Kłecko oraz Starostwu Powiatowemu w Gnieźnie za współfinansowanie rajdu, a także firmom, które przyczyniły się do realizacji tego zadania.

urzadmiejskigminykbecko.jpg