Chcesz być zdrowy, zdrowo się odżywiaj! Drukuj
sam_2876.jpg  W miniowy wtorek, 29 maja, w Domu Aniołów Stróżów w Kruszwicy odbyły się warsztaty kulinarne poświęcone zasadom zdrowego odżywiania. W zajęciach brała udział 40-osobowa grupa młodzieży korzystająca z rozszerzonej oferty żywieniowej realizowanej w kruszwickiej placówce Caritas dzięki wsparciu finansowemu Kulczyk Foundation.
    Uczestnicy programu „Żółty Talerz” wysłuchali wykładu technologa żywienia Danuty Kubiak, dotyczącego zasad zdrowego żywienia. Obejmował on takie zagadnienia jak: wartość kaloryczna produktu, piramida zdrowego żywienia, zbilansowanej diety w zależności od wieku, regularnego spożywania posiłków bogatych w witaminy, ograniczania spożywania soli i cukrów itp. Uczestnicy spotkania zapoznali się z Listą Produktów zalecanych przez specjalistów zajmujących się tymi sprawami.
W części praktycznej młodzież sporządzała posiłki z produktów znajdujących się na tej liście. Grupa I przygotowywała sałatkę owocową, w skład której wchodziły m.in.: jabłko, arbuz, winogrono, truskawki, banan i jogurt naturalny. Grupa II sporządzała kanapki składające się z bułki żytniej ziarnistej (lub razowca ze słonecznikiem), masła, sałaty, pomidora, ogórka i szynki.
Warsztaty zakończyły się konsumpcją przygotowanych potraw i wymianą doświadczeń na temat jakości stosowanej diety.

Tekst: Piotr Olubiński
Zdjęcia : Hanna Olubińska