Wykład w Domu Aniołów Stróżów w Kruszwicy Drukuj
9.jpg
   Kruszwicka placówka Caritas Archidiecezji Gnieźnieńskiej realizuje ciekawy projekt finansowany przez Caritas Polska – „W hołdzie niepodległej- pamiętamy”. Projekt jest związany z obchodami 100-rocznicy odzyskania niepodległości przez Polskę. Jego celem jest integracja międzypokoleniowa, poprzez organizację zajęć o charakterze patriotycznym.

Odbyły się już zajęcia plastyczne na których młodzież, stosując różne techniki plastyczne, przedstawiała swoje wyobrażenie naszych symboli narodowych. W poniedziałek 25 czerwca, Piotr Olubiński, kierownik Domu Aniołów Stróżów, przedstawił wykład historyczny - „Powstanie Wielkopolskie i jego znaczenie dla odzyskania niepodległości przez Polskę”.
W wykładzie przedstawiono sytuację ludności polskiej która po Kongresie Wiedeńskim znalazła się w administrowanym przez Prusy,  Wielkim Księstwie Poznańskim (a potem w Prowincji Poznańskiej), walkę z germanizacją , nadzieje Polaków związane z przebiegiem I wojny światowej i klęską państw zaborczych. Szczegółowo przedstawiono sytuację w Wielkopolsce pod koniec  1918 r. i wybuch powstania po przybyciu Ignacego Paderewskiego do  Poznania.
   Omówiono  działania  wojenne (27.12.1918-16.02.1919) w całej Wielkopolsce ze szczególnym uwzględnieniem Kruszwicy i działań wojennych na Kujawach. Przestawiono dzieje Batalionu Nadgoplańskiego i sylwetki najbardziej zasłużonych w walkach z Niemcami powstańców. Podkreślono znaczenie jakie Wielkopolska miała dla niepodległej Polski. Wniosła ona do odrodzonej Rzeczypospolitej rdzennie polskie ziemie, z wysoko rozwiniętą gospodarką, wydajnym rolnictwem i prężnym handlem. Cennym nabytkiem była także dobrze wyszkolona, jednolicie umundurowana i świetnie wyposażona 75 tyś. Armia Wielkopolska. Jak podkreślał wykładowca, Powstanie Wielkopolskie i związane z nim wartości są częścią naszej tożsamości narodowej.
  Wykład zakończył się wyjściem wszystkich słuchaczy, pod kruszwicki Pomnik Powstańców Wielkopolskich, wspólnym zmówieniem modlitwy za poległych bohaterów i złożeniem wiązanki kwiatów.

Tekst: Hanna Olubińska
Zdjęcia: Andrzej Gralak