Program Żółty Talerz w Domu Aniołów Stróżów Drukuj
dsc_00431.jpg
    W okresie marzec-lipiec 2018 r. kruszwicki Dom Aniołów Stróżów realizował program „ Żółty Talerz”.
Program ten finansowany był ze środków Kulczyk Foundation i pozwolił na zakup żywności dla 40-osobowej grupy dzieci i młodzieży z Kruszwicy.
Dotacja pozwoliła na wzbogacenie i rozszerzenie oferty żywieniowej, uczynienie posiłków dla dzieci pełnowartościowymi ze zdrowego punktu widzenia. Program „Żółty Talerz” umożliwił podniesienie świadomości dzieci w dziedzinie zdrowego odżywiania się i rozszerzył możliwości korzystania przez wszystkie dzieci z pełnowartościowych posiłków.
Uczestnicy programu brali udział w warsztatach kulinarnych prowadzonych przez technologa żywienia,  Danutę Kubiak a przedstawicielka kruszwickiej placówki Caritas, Hanna Olubińska uczestniczyła w warsztatach edukacyjnych na temat zdrowego żywienia zorganizowanych przez Fundację w Pracowni Efektu Domina w Warszawie.
Warto dodać, że dzięki dotacji udało się wyposażyć kuchnię Domu Aniołów Stróżów w sprzęt wspomagający proces żywienia dzieci.

Tekst : Piotr Olubiński
Zdjęcia : Hanna Olubińska