Zakończenie projektu  W hołdzie niepodległej- pamiętamy  DAS Kruszwica Drukuj

sam_3560.jpg
    Od maja do września- dzięki dotacji Caritas Polska - w Domu Aniołów Stróżów w Kruszwicy realizowano projekt „W hołdzie niepodległej- pamiętamy!”.

Celem projektu była integracja międzypokoleniowa 30-osobowej grupy seniorów, młodzieży i wolontariuszy uczestniczącej w zajęciach w kruszwickiej placówce Caritas. Okazją do integracji były różnorodne formy aktywności organizowane z okazji 100-rocznicy odzyskania przez Polskę niepodległości. Na zajęciach plastycznych wykonywano biało-czerwone kotyliony, kwiaty z nakrętek oraz rysowano ołówkiem i lepiono z plastikowych łyżeczek orła - godło naszego kraju. W czasie zajęć muzycznych śpiewano pieśni legionowe i pieśni patriotyczne z okresu I wojny światowej. Wykład historyczny „Powstanie Wielkopolskie 1918-1919 i jego znaczenie dla odradzającej się Polski” przedstawił Piotr Olubiński. Zwieńczeniem wykładu był Konkurs Wiedzy o Powstaniu Wielkopolskim. Dyplomy i cenne nagrody za zwycięstwo zdobyli: Lech Springer, Andrzej Gralak i Krzysztof Kupidura.

Punktem kulminacyjnym projektu był udział jego uczestników w Zlocie Międzypokoleniowym w Powidzu. Po mszy św. odprawionej przez prymasa Polski  -  Wojciecha Polaka, wystąpił Chór Prymasowski z koncertem patriotycznym. W czasie imprezy serwowany był catering, odbyły się liczne konkursy i zabawy.

Realizacja projektu pozwoliła promować integrację międzypokoleniową, obywatelską postawę wolontariuszy oraz uczcić w środowisku lokalnym 100-lecie odzyskania niepodległości przez Polskę.

Tekst: Piotr Olubiński

Zdjęcia: Hanna Olubińska