Wycieczka seniorów i wolontariuszy Caritas do Torunia Drukuj
    To już drugi w tym rdsc02479l.jpgoku wyjazd seniorów i wolontariuszy Caritas. Tym razem celem wycieczki zorganizowanej 16 października był Toruń i jego piękne zakątki.
  Pierwsze kroki grupa seniorów skierowała do Planetarium. Tam podczas seansu astronomicznego „Wirująca Ziemia” mogli podziwiać piękne rozgwieżdżone niebo.
  Dzięki przewodnikom uczestnicy wycieczki przenieśli się do epoki średniowiecza, gdzie Mikołaj Kopernik oraz toruńska mieszczka opowiadali im o historii swojego miasta, przytaczając też anegdoty ze swojego codziennego życia.
   Po obiedzie był czas na zakup pamiątek oraz toruńskich pierników.
  16 października obchodziliśmy 40 rocznicę wyboru św. Jana Pawła II na Stolicę Piotrową, dlatego ważną częścią wyjazdu była wizyta w Sanktuarium NMP Gwiazdy Nowej Ewangelizacji i św. Jana Pawła II. Tam seniorzy uczestniczyli w Nowennie do św. Jana Pawła II, zwiedzili sanktuarium oraz wykonali pamiątkowe zdjęcia pod pomnikiem Papieża Polaka.
  Turystom powracającym do Gniezna pobłogosławił ks. Tadeusz Rydzyk.

Wyjazd był finansowany ze środków Programu „Na codzienne zakupy”, realizowanego dzięki wsparciu Jeronimo Martins.