Spotkanie integracyjne "Moja Ojczyzna" w WTZ w Bielicach Drukuj
dsc00061.jpg  23.10.2018r w Warsztacie Terapii Zajęciowej „Radosne Serca” w Bielicach odbyło się Spotkanie  Integracyjne z okazji 100-lecia Odzyskania Niepodległości przez Polskę pt. „Moja Ojczyzna”.
   Organizatorem spotkania było Stowarzyszenie Na Rzecz Wspierania Osób Niepełnosprawnych i w Wieku Senioralnym „Złote Życie”, Warsztat Terapii Zajęciowej „ Radosne Serca” oraz Powiatowa Społeczna Rada do Spraw Osób Niepełnosprawnych. Spotkanie to zostało dofinansowane w ramach  projektu ze środków powiatu mogileńskiego. Na spotkanie zostały zaproszone następujące placówki:
- Środowiskowy Dom Samopomocy w Kruszwicy
- Dom Pomocy Społecznej w Siemionkach
- Dom Pomocy Społecznej w Skubarczewie
- Warsztat Terapii Zajęciowej w Wrześni
- Warsztat Terapii Zajęciowej w Kłecku
- Środowiskowy Dom Samopomocy w Strzelnie
- Środowiskowy Dom Samopomocy w Trzemesznie.
  Celem spotkania było przybliżenie historii swojego kraju, szacunek do symboli narodowych, kształcenie świadomości narodowej, budowanie przywiązania do ojczyzny oraz integracja społeczna i integracja różnych grup wiekowych.
   W zorganizowanie spotkania zaangażowali się wszyscy pracownicy Warsztatu Terapii Zajeciowej „Radosne Serca” tj. Lucyna Lepczyńska, Agnieszka Łysiak, Agata Kowalska, Emilia Mikołajczak- Sobieralska, Anna Śniegowska, Joanna Kustra, Magdalena Jańczak oraz uczestnicy. Na spotkaniu został rozstrzygnięty konkurs plastyczny pod takim samym tytułem. Przedmiotem konkusu plastcznego „Moja Ojczyzna” była praca plastyczna w formie A3, technika wykonania pracy dowolna. Osoby nagrodzone to:
Marcin Szcześniak WTZ Bielice
Sławomir Kubiaczyk WTZ Bielice
Luiza Drewniak WTZ Września
Agata Wojciechowska WTZ Września
Kazimiera Lorent DPS Skubarczewo
Małgorzata Bartkowiak WTZ Kłecko
Mateusz Jóźwiak WTZ Kłecko
Maria Gontarska DPS Siemionki
Katarzyna Nowaczyk DPS Siemionki.
Dodatkowo każda zaproszona placówka przedstawiła krótki program artystyczny związany z tematem naszego spotkania integracyjnego. Tego dnia wszyscy uczestnicy spotkania otrzymali śpiewniki przygotowane przez panią Magdalenę Jańczak. Po występach artystycznych wszyscy razem śpiewali pieśni patriotyczne. Nie zabrakło też ciepłego poczęstunku oraz ciasta i kawy. Dzień upłynął nam w przyjacielskiej atmosferze. Serdecznie dziękujemy wszystkim za przybycie.

dsc00061.jpg         dsc00049.jpgdsc00128.jpgdsc00108.jpgdsc00082.jpgdsc00059.jpgdsc00055.jpgdsc00053.jpgdsc00047.jpg