Zajęcia w OMS Drukuj
   zajecia_3.jpgW lipcu i sierpniu, w  Ośrodku Miłosiernego Samarytanina Caritas Archidiecezji Gnieźnieńskiej, odbywały się grupowe zajęcia integracyjne, połączone z rehabilitacją, dla dzieci w wieku od 3 do 12 lat. Zajęcia były realizacją programu: ” SAMODZIELNIE, ALE NIE SAMI - PRZEZ ŻYCIE”,  który od stycznia br. jest wspólfinasowany przez PFRON.

Założeniem tych zajęć miała być inna forma rehabilitacji, poprzez zabawę na świeżym powietrzu z możliwością dzielenia się swoimi postępami z innymi dziećmi. Zajęcia miały ułatwić kontakt z innymi osobami i nawiązanie więzi  poprzez wspólne działanie. Ich celem był rozwój zmysłów dotyku i wzroku, wzmacnianie motoryki dużej, kształtowanie precyzji ruchu ręki i koordynacji wzrokowo-ruchowej oraz ćwiczenia pamięci.
    Rehabilitacja poprzez wspomaganie rozwoju to szereg oddziaływań stymulujących, prowadzonych w formie zabaw, ćwiczeń, a także jest to odpowiednie postępowanie wychowawcze mające na celu minimalizowanie trudności rozwojowych dziecka i lepsze funkcjonowanie w życiu codziennym. Takie zajęcia grupowe kształtują też umiejętności interpersonalne oraz wrażliwość dziecka na bodźce dźwiękowe i twórcze wykorzystują naturalną każdemu dziecku potrzebę ruchu.
 pfron_logo1.jpg
zajecia_8.jpg
"Projekkt "Samodzielni, ale nie sami- przez życie" współfinansowany jest ze środków Państwowego Funduszu Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych

zajecia.jpgzajecia_1.jpgzajecia_2.jpgzajecia_3.jpgzajecia_4.jpgzajecia_9.jpgzajecia_5.jpg