Dajecie świadectwo miłości... Drukuj
  www.jpg W piątek, 28 września,  Caritas Archidiecezji Gnieźnieńskiej zaprosiła wszystkich wolontariuszy  na obchody Międzynarodowego Dnia Wolontariusza.
      Świętowanie rozpoczęło się Mszą święta ( godzina 11:00) w Katedrze, której przewodniczył ks. Krzysztof Stawski – Dyrektor Caritas AG.
- Bezinteresowność jest we współczesnym świecie niezrozumiana, negowana, często wyśmiewana. Współczesny świat uczy – zrób coś dla innych, by inni zrobili coś dla ciebie, a nie o to w wolontariacie chodzi. Tu chodzi o służbę z miłości, a miłość to bezinteresowny dar z siebie samego – mówił ks. Stawski. - Nie dajemy tego, co nam zbywa, ale dajemy całych siebie, kosztem naszego czasu, naszych planów i przyjemności, nie czekając na nagrodę. To idea wolontariatu – podkreślił.
     Dalsza część świętowania odbyła się w kompleksie budynków przy ulicy Kostrzewskiego 3, gdzie mieszczą się Muzeum Początków Państwa Polskiego oraz I Liceum Ogólnokształcące im. Bolesława Chrobrego.
Wolontariusze mogli zwiedzić wystawę „ Gniezno- Miasto Królów”, później, w auli ILO podczas oficjalnych obchodów Międzynarodowego Dnia Wolontariusza, uczestnicy usłyszeli świadectwa wolontariuszy z Domu Pomocy Społecznej w Mielżynie oraz z Domu Aniołów Stróżów w Kruszwicy, a także słowo do młodzieży wygłoszone przez ks. Zbigniewa Ilkowskiego – Diecezjalnego Duszpasterza Młodzieży dekanatu kłeckiego. Na koniec dla wszystkich zagrał i zaśpiewał zespół Deus Meus który w ramach ogólnopolskiej trasy koncertowej promuje swój nowy album „Wniebowianki”.
                                Opr. Maciej Recki