Samodzielnie, ale nie sami ... Drukuj
             samodzielnie_2_-_kopia.jpgW Ośrodku Miłosiernego Samarytanina Caritas Archidiecezji Gnieźnieńskiej od   prawie dwóch lat,   realizowany jest projekt „Samodzielnie, ale nie sami” -  finansowany przez Państwowy Fundusz Rehabilitacji  Osób Niepełnosprawnych.
    W ramach tego projektu w Ośrodku prowadzona jest rehabilitacja, która pomaga dzieciom niepełnosprawnym w dwóch głównych sferach rozwojowych: w rozwoju fizycznym i intelektualnym.

Celem zajęć grupowych i indywidualnych, prowadzonych w Ośrodku jest opracowanie i wdrożenie programu usprawniania dzieci z diagnozowanymi wadami i zaburzeniami rozwoju. Rehabilitacja prowadzona jest dla dzieci z niepełnosprawnością fizyczną i/ lub intelektualną przez magistrów fizjoterapii, terapeutę integracji sensorycznej oraz terapeutę PNF w sali wyposażonej w odpowiedni sprzęt rehabilitacyjny. Polega na usunięciu w porę lub zminimalizowaniu zaobserwowanych u dziecka niepełnosprawności – Ustalamy dla każdego dziecka indywidualny plan ćwiczeń usprawniających  funkcje sensoryczne i motoryczne  - tłumaczy rehabilitantka,  Katarzyna Witowska. - Wszystkie zajęcia są dobrane do stanu zdrowia i indywidualnych potrzeb dziecka. Zajęcia pomagają też rodzicom i rodzeństwu pomóc zrozumieć potrzeby dziecka niepełnosprawnego.
 – Dzieci na zajęciach mają satysfakcję z drobnych, nawet małych dokonań -  dodaje Marta Glinkowska, fizjoterapeutka. – Korzystają ze sprzętów w jakie jest wyposażona sala rehabilitacyjna w Ośrodku, dzięki temu ich doświadczenia ruchowe są zdecydowanie bogatsze niż rehabilitacja w domu.  - Podczas zajęć  nasi mali podopieczni zaczynają się uśmiechać i widać na ich buziach radość i zadowolenie -  mówią zgodnie rehabilitantki – To dla nas największa satysfakcja – dodają.

pfron.jpg

Projekt „Samodzielnie, ale nie sami – przez życie” współfinansowany jest ze środków Państwowego Funduszu Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych

samodzielnie_5_-_kopia.jpgsamodzielnie_6_-_kopia.jpgsamodzielnie_10_-_kopia.jpgsamodzielnie_11_-_kopia.jpg
samodzielnie_1_-_kopia.jpgsamodzielnie_2_-_kopia.jpgsamodzielnie_3_-_kopia.jpgsamodzielnie_4_-_kopia.jpg