Niepełnosprawni w świetlicy Caritas Drukuj
swietlica_5_-_kopia.jpg      Osoby niepełnosprawne intelektualnie i ruchowo Caritas Archidiecezji Gnieźnieńskiej zaprasza do świetlicy integracyjnej Ośrodka Miłosiernego Samarytanina.
  Celem funkcjonowania Świetlicy Integracyjnej są działania, które pomagają w usprawnieniu funkcji fizycznych, psychicznych oraz społecznych osób z niepełnosprawnością. Świetlica prowadzi zajęcia w zakresie arteterapii, ergoterapii i kinezyterapii. Prowadzone są również zajęcia kulinarne i bardzo lubiane zajęcia kulturalno - rozrywkowe. Aby rehabilitacja przynosiła jak najlepsze efekty zajęcia warsztatowe przeplatane są z zajęciami edukacyjnymi, treningami np. ekonomiczny, terapią leczniczą (rehabilitacją ruchową, muzykoterapią). Poza tym w Świetlicy Integracyjnej organizowane są także zajęcia dodatkowe z zakresu sportu, kultury, turystyki i wypoczynku.
     Poprzez taką działalność osoby z niepełnosprawnością nie mają poczucia samotności i wykluczenia.
    - Zajęcia w Świetlicy Integracyjne oprócz nauki podstawowych czynności życia codziennego mają  na celu również  rozwijanie u uczestników umiejętności ponoszenia odpowiedzialności i harmonijnej współpracy w grupie oraz budowanie pozytywnego obrazu siebie – tłumaczy Bartosz Witowski, kierownik Ośrodka Miłosiernego Samarytanina, a Paulina  Kodranc - terapeutka dodaje: – Na przykład podczas zajęć plastycznych, uczestnicy nie tylko uczą się elementarnych technik, ale także budują poczucie własnej wartości i pozytywnie kształtują własny wizerunek.

Świetlica  jest czynna od poniedziałku do piątku czas zajęć jest dostosowany  indywidualnie do potrzeb i możliwości uczestników.

pfron.jpg

Projekt „Samodzielnie, ale nie sami – przez życie”  współfinansowany jest ze środków Państwowego Funduszu  Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych

Caritas Archidiecezji Gnieźnieńskiej

Ośrodka Miłosiernego Samarytanina