"Drzwi Otwarte" na zakończenie 68. Tygodnia Miłosierdzia Drukuj

caritas_tmb2012_v08_-_kopia.jpgChoć jednym z  głównych celów obchodzonego w Polsce od 1945 roku Tygodnia Miłosierdzia jest formacja serc i sumień katolików w duchu Bożej i braterskiej miłości, to  jest to również doskonała okazja do przypomnienia wszystkim, o działaniach prowadzonych przez Caritas  na rzecz ubogich i potrzebujących wsparcia.

W tym roku Caritas Archidiecezji Gnieźnieńskiej chce również włączyć się w promocję aktywnego stylu życia.  Na zakończenie Tygodnia Miłosierdzia, 13 października Caritas Archidiecezji Gnieźnieńskiej zaprasza  mieszkańców Gniezna i okolic na drzwi otwarte w Ośrodku Miłosiernego Samarytanina, Gniezno, os. Orła Białego 20.

Rehabilitanci, fizjoterapeuci oraz terapeuta zajęciowy, wszystkim, którzy odwiedzą w tym dniu Ośrodek będą nie tylko doradzać z zakresu rehabilitacji oraz profilaktyki, ale także wskażą jak problemom zdrowotnym zaradzić dzięki ruchowi. – Ruch to cudowny lek – mówi Bartosz Witowski – kierownik Ośrodka Miłosiernego Samarytanina w Gnieźnie – chroni przed wieloma chorobami, między innymi zawałem serca, otyłością czy depresją. Dlatego zachęcamy osoby zainteresowane do skorzystania z bezpłatnych indywidualnych porad i konsultacji fizjoterapeutycznych oraz terapeuty zajęciowego dla dorosłych, dzieci i młodzieży z niepełnosprawnością fizyczną i / lub intelektualną – dodaje Bartosz Witowski.

W tym dniu dodatkowo zaprezentowany zostanie sprzęt ortopedyczny i rehabilitacyjny wraz z doradztwem.

Wszystkich chętnych do skorzystania ze specjalistycznych porad z zakresu profilaktyki wad postawy, rehabilitacji i wspomagania rozwoju zapraszamy do Ośrodka Miłosiernego Samarytanina Caritas Archidiecezji Gnieźnieńskiej – Gniezno, Os. Orła Białego 20,  w sobotę,  13 października w godzinach 10-14.  Choć przewidujemy, że każdy, kto się zgłosi w tym dniu nie odejdzie bez porady, zachęcamy również do zgłaszania się telefonicznego pod numerem telefonu: 61 425 58 09