Bezinteresowność  to się opłaca ! Drukuj
       mdw.jpgW środę, 5 grudnia, z okazji Międzynarodowego Dnia Wolontariusza Caritas Archidiecezji Gnieźnieńskiej podziękowała swoim wolontariuszom za całoroczną pracę. Była to również okazja do podsumowania projektu „Wolontariat – to mi się opłaca” , który realizowała Caritas w okresie od maja 2011 do grudnia br.

W obchodach Międzynarodowego Dnia Wolontariusza wzięli udział młodzi wolontariusze działający w Szkolnych Kołach Caritas z całej archidiecezji gnieźnieńskiej. W swoich szkołach, parafiach, miejscach zamieszkania organizują różnego typu akcje od zbiórek nakrętek, po pomoc dzieciom, osobom starszym i schorowanym. Jak tłumaczą, bycie dla innych pozwala poczuć się lepszym i zapomnieć o własnych problemach.
Podczas spotkania nagrodzono  zwycięzców konkursu „Operacja Niewidzialna – Pomocna Dłoń”. W jej ramach młodzież podejmowała w swoich środowiskach różne akcje pomocowe oraz realizowała dzieła charytatywne na rzecz potrzebujących. Pierwsze miejsce przyznano Gimnazjum im. Mikołaja Kopernika w Słupcy, drugie II LO im. Dąbrówki w Gnieźnie, trzecie natomiast Zespołowi Szkół Ekonomiczno-Odzieżowych w Gnieźnie.
- Bez wolontariuszy praca Caritas byłaby niemożliwa – mówił dyrektor organizacji ks. prałat Krzysztof Stawski. Podziękował młodym ludziom za zapał i bezinteresowną pracę dla bliźnich, przypomniał za bł. Janem Pawłem II, że człowiek jest wielki nie przez to, co posiada, lecz przez to, kim jest; nie przez to, co ma, lecz przez to, czym dzieli się z innymi. - Jesteście żywym odzwierciedleniem tych słów – dodał ks. Stawski.
     Podczas spotkania uhonorowano także jednego z najstarszych i najdłuższych stażem wolontariuszy Caritas. Tadeusz Witowski – od wielu lat zaangażowany w działalność wolontaryjną – odebrał z rąk wiceprezydenta Gniezna Medal Milenijny.